Te gândești să apelezi la un psiholog în Brașov sau online dar ai ezitări? Nu știi cum te poate ajuta un psiholog?

Multe persoane resimt teama de a merge la un psiholog / psihoterapeut.

Această teamă poate apărea din diferite motive: societatea româneasca încă stigmatizează mersul la psiholog / psihoterapeut astfel apare rușinea asociată cu a merge la un psiholog și îngrijorarea că cei care vor afla acest lucru îi vor judeca; dificultatea de a avea încredere într-o persoană necunoscută; tendința de a evita problemele cu care ne confruntăm; mitul că a vorbi cu preotul, familia sau prietenii este același lucru cu a vorbi cu un psiholog; credința că o persoană care nu a trecut prin aceleași experiențe nu te poate înțelege și nu te poate ajuta etc.

Dacă te gandești să apelezi la un psiholog este normal să simti teamă, anxietate sau chiar rușine. Cei mai mulți dintre noi ne temem de lucrurile pe care nu le cunoaștem și de stigmatizare.  Este bine, totuși,  să ai în vedere faptul  că, dacă oamenii din jurul tău nu vorbesc despre problemele lor emoționale sau despre faptul că merg la psiholog, nu înseamnă că acest lucru nu se intamplă. Amintește-ți totodata că sănătatea fizică nu doar este direct proporțională cu sănătatea mintală dar sănătatea mintală influențează direct sănătatea fizică.  Așa că ia-ți inima-n dinți și sună pentru o programare!

Mulți oameni au ideea eronată că un psiholog are capacitatea de a ne pune pe drumul cel bun în viață, că ne sfătuiește și ne învață ce să facem pentru a ieși din diverse stări emoționale sau de viață. Dar un psiholog bun nu dă sfaturi și nu îți spune ce să faci.  Un psiholog evaluează obiectiv situația ta, te ajută să  identifici problemele și propune o strategie de lucru. Apoi psihologul te ajută să vezi ce trebuie schimbat si cum poți face acest lucru. Totodată psihologul te ajută să aplici strategia propusă prin diverse tehnici și metode psihoterapeutice. Și nu in ultimul rand tot ceea ce discuti cu psihologul este confidential.

Sanatatea mintala conteaza!