RELAȚII TOXICE – 2

CUM PUTEM RECUNOAȘTE PERSOANE TOXICE ÎN RELAȚII

 

Pentru a putea recunoaște o persoană nocivă este necesar să privești cu claritate comportamentul partenerului tău dar și să privești înăuntrul tău, să îți recunoști și să îți înțelegi emoțiile și sentimentele pe care le ai în relatia cu persoanana de lângă tine.

Te încurajez să apelezi la un psiholog atunci când începi această muncă interioară de identificare a propriilor emoții și sentimente. Vei avea nevoie de sprijin și, din când în când, de o confirmare încurajatoare că ești pe drumul cel bun.

Iată o listă cu 30 de semnale de alarmă la care trebuie să fii atent pentru a recunoaște persoanele toxice, listă, cu exemplificări,  propusa de Jackson MacKenzie:

  1. Manipulează și induce în eroare. Își neagă în mod flagrant propriul comportament și, atunci când este confruntat cu dovezi, le ignoră. Devine disprețuitor și critic dacă încerci să-i infirmi intențiile cu ajutorul faptelor obiective. În loc să-și redreseze comportamentul inadecvat, genul acesta de individ te scoate pe tine vinovat, pe motiv că ești ”sensibil” și ”nebun”. Oamenii toxici te fac să crezi că problema ta nu este reprezentată de abuzul în sine, ci de reacția la la abuzul lor.
  2. Nu poate să se pună în pielea ta sau a oricui altcuiva. Încerci din răsputeri să-i explicit cum s-ar simți dacă tu l-ai trata astfel, iar el doar te privește lipsit de expresie. Înveți, treptat, să nu-ți mai comunici sentimentele pentru că de obicei nu obții decât tăcere sau o atitudine de iritare.
  3. Ipocritul suprem: ”Fă ce spun eu, nu ce fac eu”. Are așteptări exreem de mari în privința fidelității, respectului și adorației tale. După faza de idealizare nu va mai răspunde în aceeași manieră. Te va înșela, minți, critica și manipula, altfel vei fi înlocuit imediat și considerat instabil.
  4. Minciuna și scuzele patologice. Are mereu o scuză pentru orice, chiar și pentru lucrurile ce nu necesită scuze. Inventează minciuni mai repede decăt le poți pune tu la îndoială. Dă intotdeauna vin ape ceilalți – nu e niciodată vina lui. Își petrece mai mult timp justificându-și comportamentul, decât îmbunătățindu-l. chiar și atunci când este prins cu minciuna, nu exprimă nici o remușcare sau jenă. Deseori dă impresia că ar vrea să-l prinzi.
  5. Se concentrează pe greșelile tale și le ignoră pe ale lui. Dacă întârzie doua ore, iți reproșează că tu ai întârziat o data cinci minute la prima întâlnire. Dacă îi scoți în evidență comportamentul inadecvat o să schimbe rapid subiectul, să fie despre tine. Este posibil să începi să adopți calități de perfecționist, conștient că orice greșeală poate și va fi folosită împotriva ta.
  6. Începi să explicit noțiunea de respect unui bărbat sau unei femei în toată firea. Oamenii normali înțeleg conceptele fundamentale precum respectful, onestitatea și bunătatea. Psihopații par adesea copilăroși și inocenți dar nu te lăsa păcălit de această mască pe care o afișează.
  7. Egoismul și o novoie exagerată de atenție. Îți consumă energia și-ți acaparează întreaga viață. Pretenția omului toxic de a fi adorat nu cunoaște limite.
  8. Te acuză că simți emoții care îl provoacă în mod intenționat. Te numește gelos după ce flirtează vizibil cu un fost partener – adesea prin intermediul rețelelor de socializare, în văzul tuturor. Te numește cerșetor de atenție după ce te ignore intenționat mai multe zile. Se folosețte de aceste reacții pe care ți le-a provocat pengtru a obține simpatie din partea celorlalți, încercând să demonstreze cât de ”isteric” ai devenit.
  9. Începi să te joci de-a detectivul. Nu ți s-a întâmplat asta niciodata în relațiile anterioare dar începi să investighezi persoana în care ai avut cândva încredere.
  10. Ești singurul care ți vede adevărata față. Cu cei din jur poartă masca omului corect, empatic și respectuos, fiind astfel capabil să mențină prietenii de fațadă mult mai îndelungate decât relațiile romantice.
  11. Te temi că fiecare conflict poate fi ultimul. Orice încercare de a îmbunătăți comunicarea va duce, de obicei, la tăcere din partea sa. Îți ceri repede scuze și ierți repede, conștient că, altfel, își va pierde interesul pentru tine.
  12. Îți erodează încet și sistematic limitele personale. Te critică manifestând o atitudine condescendentă, glumeață, îți desconsideră subtil inteligența și abilitățile.
  13. Îți subminează stima de sine.
  14. Se așteaptă să-i citești gândurile.
  15. Te simți tensionat în preajma lui dar tot vrei ca el să te placă.
  16. Evocă un număr mare de oameni ”nebuni” din trecutul său.
  17. Provoacă gelozie și rivalități in timp ce își păstrează masca de inocență.
  18. Te idealizează, te copleșește cu afecțiune și lingușire la începutul relației. Când vă întălniți prima dată, relația progresează foarte repede. Îți spune cât de multe are în comun cu tine – cât de perfect ești pentru el. Asemenea unui cameleon, îți oglindește speranțele, visurile și nesiguranțele ca să stabilească o legătura imediată de încredere și entuziasm. Inițiază constant comunicarea și pare fascinat de tine.
  19. Te compară cu alții din viața sa – după prima etapa a relației, după faza de idealizare. Te compară cu foștii parteneri, cu prieteni, membri ai familiei și cu cel/cea care se va dovedi a fi în cele din urmă înlocuitorul tău.
  20. Calitățile pe care pretindea cândva că le admiră la tine devin dintr-o dată defecte flagrante.
  21. Crăpături în masca sa. Există scurte momente când identitatea fermecătoare, drăguță, inocentă este înlocuită de cu totul altceva, de nepîsare, răceală, manipulare. Vezi o latura a lui ce nu și-a făcut niciodată apariția în faza de idealizare.
  22. Se plictisește repede.
  23. Alcătuirea unui triunghi amoros. Se înconjoară de foști parteneri, potențiali amanți și de oricine altcineva care îi poate oferi atenție suplimentară. Pot fi și cei pe care i-a denigrat cândva și i-a declarat inferiori ție.
  24. Abuz mascat. Probabil că nici nu îți vei da seama că te-ai aflat într-o relație abuzivă decăt la mult timp după ce relația s-a încheiat.
  25. Cerșește milă și are povești menite să stârnească simpatia. Comportamentul său negativ își are intotdeauna originea într-o poveste tristă.
  26. Ciclul totul sau nimic.
  27. Îți acaparează viața. Ajungi să te izolezi pentru a te asigura că ești disponibil pentru el.
  28. Este arogant. În ciuda atitudinii umile simpatice pe care a prezentat-o la început, începi să observi un aer de superioritate la el.
  29. Bârfește și este ipocrit. Îi idealizează pe ceilalți în față și se plânge de ei pe la spate.
  30. Sentimentele tale. Dragostea și compasiunea ta s-au transformat în anxietate. Îți ceri scuze și plângi mai des decât ai făcut-o vreodată. Cândva erai relaxat, distractive, liniștit dar începi să te simți extenuate, epuizat, șocat și gol pe dinăuntru.

 

Persoanele normale, afectuoase nu dau nici unul dintre aceste semnale de alarmă. După o relație cu o persoană toxică, majoritatea ”supraviețuitorilor” se confruntâ cu hipervigilența, cu stari de anxietate și depresie,  cu îndioala asupra propriilor capacități. Poate fi dificil să te confrunți singur cu astfel de stări dar poți să apelezi la un psiholog – psihoterapeut care să te susțină în procesul de recuperare și în dezvoltarea personală.