CÂND EȘTI ”PREA BUN”
E ușor să ne pierdem în nevoile celorlalți, mai ales când așa am fost educați de mici. Dar când te pui constant pe locul 2 sfârșești prin a-ți submina echilibrul emoțional și starea de bine. Dăruirea către ceilalți în exces poate dăuna, de aceea este imporant să găsești o armonie între a fi serviabil și a avea grijă de tine insuți.
Iată câteva dintre motivele pentru care excesul de amabilitate, bunătate este în defavoarea ta:
- Prea multă amabilitate poate genera suspiciuni, poate genera intrebări de genul ”Oare ce vrea să obțină de la mine?”.
- Prea multa amabilitate poate fi interpretată ca o slăbiciune și atrage oameni care profită. Poți fi amabil dar și hotărât și conștient de propriile nevoi.
- Prea multă amabilitate îți afectează spațiul și timpul. Să spui NU când este necesar, este un act de autorespect.
- Prea multă bunătate poate duce la dezamăgire. Nu vei primi mereu recunoaștere pentru bunătatea ta și vei fi dezamăgit.
- Când dai mai mult decât primești intr-o relație, e ca și când iți golești propriile rezervoare emoționale. În relații este necesară reciprocitatea!
- Când ești mereu bun și disponibil îți subminezi stima de sine, propria valoare.
- Efortul de a fi bun cu toți cei din jurul tău te poate epuiza și poți ajunge anxios și depresiv.
- Când ești mereu bun cu toți cei din jurul tău riști să devii dependent de sentimentul de utilitate și/sau de importanță care vine din ajutorul oferit celorlalți.
Învață autocontrolul și moderația în toate aspectele vieții tale, inclusiv în bunătatea și disponibilitatea pentru ceilalți. Învațând să spui NU îți protejezi limitele și te respecți pe tine însuți. Dacă vrei să înveți să spui NU apelează la Cabinetul psihologic Ligia Preda – psiholog / psihoterapeut în Brasov sau online. Sună pentru o programare.
Leave A Comment