Terapie de cuplu și Sexologie
Sexologia se adreseaza tulburarilor sexuale care apar in cuplu cat si individual. In cadrul relatiilor de cuplu, viata sexuala armonioasa este un liant important. A face dragoste poate fi una dintre cele mai implinitoare si satisfacatoare experiente pe care le traim, dar din pacate, multe persoane nu reusesc sa se bucure de aceasta placere.
Studiile arata ca 70% dintre femei nu au trait niciodata starea de orgasm in timpul actului sexual iar 30% dintre barbati sufera de ejaculare precoce (Gottman Institute). Psihoterapeutii sexuali -sau sexologii – sunt specializati pentru a ajuta cuplurile sau persoanele individuale sa descopere barierele emotionale care ii opresc sa aiba o viata sexuala implinitoare.
Cei mai multi oameni aduc cu ei in viata sexuala problemele cotidiene, problemele emotionale sau psihice cu care se confrunta si in restul timpului: teama, anxietatea, stresul, mania, frustarea, lipsa increderii in sine, o imagine proasta despre propria persoana, tensiunile emotionale si conflictele aparute in cadrul relatiei. Aceste sentimente negative ii impiedica sa participe cu totul in timpul actului sexual, determinand aparitia unor disfunctii si tulburari sexuale ca de ex.:
- lipsa orgasmului;
- lipsa dorintei sexuale;
- vaginismul;
- durerea din timpul actului sexual;
- aversiunea sexuala fata de partener;
- cat si a disfunctiilor sexuale masculine;
- ejaculare precoce;
- probleme de erectie (impotenta);
- ejaculare intarziata;
- lipsa dorintei sexuale.
Tulburarile de erectie si ejaculare precoce in cazul barbatilor; vaginismul (contractie a muschilor vaginului), lipsa dorintei si absenta orgasmului la femei sunt cele mai frecvente probleme cu care se prezinta la psiholog persoanele care au curajul sa-si depaseasca stanjeneala data de expunerea anumitor stari intime.
Pasul primordial in rezolvarea tulburarilor si disfunctiilor sexuale consta in acceptarea (recunoasterea) problemei urmand sa fie facut al doilea pas important: apelarea la ajutor specializat.
Anxietatea, credintele limitative, asteptarile nerealiste, lipsa unor informatii legate de sexualitate sunt doar cateva din cauzele problemelor sexuale.
Sigur ca exista conditii medicale care pot interfera cu tulburarile si disfunctiile sexuale.de exemplu diabetul, ateroscleroza, boli ale prostatei etc afecteaza viata sexuala a unui barbat. Dar in majoritatea cazurilor problemele sexuale sunt consecintele unor probleme psihologice ca neincrederea, traume in urma infidelitatii, stres, dorinta exagerate de a satisface partenerul/partenera etc.
Sexologul, in sedintele de consiliere, abordeaza aceste tulburari ale dinamicii sexuale feminine si masculine. Consilierea evalueaza problema, solicita, daca este cazul, examen de analize suplimentare, si propune un plan de terapii, in sedinte individuale si/sau de cuplu.
Cu ajutorul unui psihoterapeut specializat in sexologie – sexolog – tulburarile si disfunctiile sexuale pot fi rezolvate, depasite iar viata sexuala a pacientilor poate fi imbunatatita.
Leave A Comment